T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Lider Çocuk Tarım Kampı Belge Töreni İle Sona Erdi

Yayın Tarihi : 11.05.2018
          Bakanlığımızca doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla ilköğretim 4. Sınıf öğrencilerine yönelik "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında bir etkinlik gerçekleştirilmesi planlanmış olup ilimiz şartları ölçüsünde Müdürlüğümüzce bir program yapılmıştır.
         Program 08-09-10 Mayıs 2018 tarihlerinde, Osmaniye Merkez 80.Yıl Cumhuriyet İlkokulu 4.sınıflarından 20 öğrenci ve bir öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
         Bakanlığımızca 2018 yılında etkinliğin teması "Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik" olarak belirlenmiş olup bu yıl öğrencilerimiz kampta "Yenilenebilir Yabani Bitkiler ve Biyokaçakçılık " konularında eğitim aldıkları bir program çerçevesinde 3 gün boyunca çeşitli faaliyetlere katıldılar.
         Programın ilk gününde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde "Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi" hakkında bilgi verilerek ülkemizde ve yöremizde yetişen yenilebilir yabani bitkiler tanıtıldı. Bu bitkileri doğru toplamanın, tanımanın ve korumanın yolları anlatıldı. Yapılan sunumlarda bu bitkilerle yapılan yemeklere de örnekler verildi. Ardından ilimizdeki en büyük halk pazarı olan Salı Pazarı'na gidilerek satışı yapılan yabani bitkiler incelendi. Öğrenciler burada semizotu, dağ çayı, kekik, kantaron, sumak bitkilerini görme fırsatları oldu. Öğle yemeğinin İl Müdürlüğümüz yemekhanesinde yenmesinin ardından bir fidan satış yerinde kültüre alınan yabani bitkilerin tanıtımı yapıldı. Hambelis, kızılcık, kekik, alıç, ıhlamur ve andız gibi bitkileri tanıyan öğrenciler işletme sahibinden bu bitkileri ayırt etmenin yollarını öğrendiler.
         İkinci gün Orman ve Su İşleri Osmaniye Şube Müdürlüğünde konu uzmanları tarafından Biyokaçakçılık İle İlgili sunum yapılarak doğal ortamlarında yetişen varlıkları korumanın önemi ve doğa koruma alanlarının önemi anlatıldı. Ardından Değirmenocağı Köyü'nde yöre kadınlarından insanların eskiden günümüze kullandıkları, nesilden nesile aktarılan yabani bitkiler, bunların kullanım şekilleri, yapılan yemekler hakkında bilgi aldılar. Öğle yemeğinin Yeniköy Muhtarlığı Kuş Cennetinde yenmesinin ardından burada kısa bir doğa yürüyüşü yapılarak mevsim itibarıyla doğada bulunan yenilebilir yabani bitkilerden örnekler incelendi. Son olarak ta Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi gezilerek yetkililerden ilimizdeki geçmişte yaşayan insanların yaşam tarzları ve folklorik değerleri hakkında bilgi aldılar.
         Kampın üçüncü ve son gününde düzenlenen kapanış etkinliğinde öğrenciler yöresel çocuk oyunlarından mendil kapmaca, halat çekme, bayrak yarışı, yumurta taşıma ve çuval yarışı gibi oyunlarla gönüllerince eğlenip müzik eşliğinde halay çekerek oyunlar oynadılar. Etkinliğin kapanış bölümüne İl Müdürümüz Mustafa ÖREL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Hayri UYDURAN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz Mehmet PORAZOĞLU, Gıda ve Yem Şube Müdürümüz F.Özgül VAR, 80.Yıl Cumhuriyet İlkokulu 4.Sınıf Öğretmeni ve 20 Öğrenci katıldı. Burada katılımcılara kamp süresince yapılan etkinlikler hakkında bilgi verildi. Öğrencilere ve konuklara yöremizde en çok tüketilen yabani bitkilerden yapılan tirşik, ısırgan böreği ve çiriş böreği ikram edildi.
         Pasta kesiminin ardından, öğrencilere üç gün boyunca kampta yaşadıkları tecrübelerle ilgili sorular soran Müdürlerimiz daha sonra katılım belgelerini vererek başarılar dilediler.