T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Çiftçi Eğitimleri ÇATAK Programı İle Başladı

Yayın Tarihi : 11.01.2018

İl Müdürlüğümüzce ilkini Yeniköy köyünde gerçekleştirmiş olduğumuz eğitime 24 üreticimiz katılmış olup, toplantıda üreticilerimize Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK ) Programı hakkında detaylı bilgi verildi. 

Çatak programının asıl amacı olan, toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi, tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması ve bunun yanında tarıma katkıları, çevreye katkıları konularında üreticiler bilgilendirildi.

Bu programa dahil olan ve 3 kategoriden birini uygulayan üreticilerimize 3 yıl boyunca destekleme ödeneceği ayrıntıları ile anlatıldı.

Bu kategoriler;

1. Kategori: Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılması. Toprak sürülmeden ve anız yakılmadan doğrudan anıza ekim yapmak.  Burada amaç; toprağı,  suyu korumak, toprak ve suyun kirlenmesini önlemek, gelecek nesillere temiz bir toprak ve su bırakmaktır. Bu kategoriye dahil olan üreticilerimize (30 TL/da) ödenmektedir.

2. Kategori: Toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, teraslama, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, açık drenaj uygulaması, jips uygulaması, kükürt veya kireç uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi ile gübreleme, yeşil gübreleme, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç çok yıllık baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden her yıl en az iki uygulamanın yapılması veya bu tedbirlerin en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulaması. Bu kategoriye dahil olan üreticilerimize (60 TL/da) ödenmektedir.

3. Kategori:  Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan oluşan ve aşağıda belirtildiği şekilde gruplandırılan uygulamalardan birisinin tatbik edilmesi:

1) Tarımsal girdilerin çevreye duyarlı bir şekilde kullanımını sağlamak üzere; su tüketimini asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemleri ile birlikte entegre ürün yönetimi genel prensiplerinde gübre ve bitki koruma ürünlerinin kullanılması.

2) Organik tarım veya iyi tarım uygulamalarının, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması.

3) Kapalı drenaj sisteminin, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması. Bu kategoriye dahil olan üreticilerimize (135 TL/da) ödenmektedir.

Ayrıca, toplantıda çiftçilerimize anız yakmamanın toprağa olan faydaları, anız yakmanın çevreye, toprağa, toprak altı ve üstü canlılarına vermiş olduğu zararlar, anıza ekimde toprak işleme yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Anızı yakanlar hakkında cezai işlem uygulandığı belirtilmiştir.

Yapılan toplantıda organik tarıma da değinilmiş olup,  organik tarımın amacının toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak olduğu anlatılmıştır. Üreticilerimize organik tarım destekleri hakkında bilgi verilmiştir.

Yine üreticilerimize, 2018 yılında tarım havzaları kapsamına giren ve desteklemeye tabi olan ürünler (mısır, buğday, soya fasulyesi, pamuk, ayçiçeği, yem bitkisi, zeytinyağı ve kuru soğan) hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca yerfıstığında aflatoksin tehlikesi ve analize dayalı gübreleme konularında üreticilerimiz bilgilendirilmiştir.

Toplantıya katılan üreticilerimize defter, kalem, şapka ve anlatılan konularla ilgili liflet ve çiftçi mektubu dağıtılmıştır.

Üreticilerimize bol ve kazançlı bir üretim sezonu diliyoruz.