T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Osmaniye Yerfıstığında Kalite Standartları Arttırılıyor!

Yayın Tarihi : 10.01.2018

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2017 yılı Teknik Destek Eylül-Ekim Dönemi kapsamında kabul edilen Yerfıstığında Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Uygulamaları Eğitimi adlı proje Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim SAĞLAM tarafından yapılan açılış konuşması ile Anadolu Toplantı Salonunda başlamıştır.

Konuşmasında SAĞLAM; Yerfıstığının bölgesel kalkınmada çok önemli bir tarım ve gıda ürünü olduğunu ve daha kaliteli, daha kusursuz yerfıstığını nasıl elde ederiz sorusuna cevap aradıklarını ifade etmiştir. Yerfıstığında kalitenin artmasının ekonomik olarak değerinin artması ile paralel olduğunu vurgulayan SAĞLAM projenin Osmaniye Yerfıstığı markasına etkili ve olumlu katkılar sağlayacağını düşündüğünü ifade etmiştir. Proje kapsamında il merkezi ve ilçelerde görev yapan gıda kontrol görevlileri ve teknik personellere 5 gün boyunca Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Başdenetçisi Volkan ÖZÇELİK tarafından eğitim verileceğini belirtmiştir. Eğitimde yerfıstığında gıda güvenliğini tehdit eden aflatoksin, pestisit gibi bulaşanlar, metal, taş, toprak gibi fiziksel tehlikeler, ürünlerde oluşabilecek mikrobiyolojik tehlikeler, yerfıstığı üreten ve işleyen işletmelerin yapması gereken analiz ve kontroller, işletmelerin sağlaması gereken ön gereklilikler, haşere mücadele amacıyla uygulanması gereken hususlar, tutulması gereken kayıtlar, depolama ve sevkiyat aşamasında gerekli hususların ele alınacağını ve tespit edilen önlemlerin yerfıstığı işletmeleri tarafından uygulanmasının sağlanacağını ifade etmiştir.

Yerfıstığı işletmelerinin kalite standartlarının gelişimi amacı ile başlayan projede kalite standartları konusunda farkındalık oluşturulması da amaçlanmaktadır. Bu yolla Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gıda kontrolörleri tarafından yerfıstığı işletmelerinin gıda güvenliği yönetim sistemlerini uygulamalarının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.