T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bordo Bulamacı Hazırlanması

Yayın Tarihi : 18.12.2017

İlimizde 170 bin dekar Meyvecilik yapılan alan bulunmaktadır. İlimiz nemli bir iklim yapısına sahip olduğundan meyve ağaçlarının mantari hastalıklardan korunması gerekmektedir. Bununla birlikte var olan hastalıkların yayılmamasında bordo bulamacı uygulaması önemlidir.

Mantari hastalıkları önlemede en önemli yöntem bordo bulamacı veya bakırlı preparat kullanımıdır. Bahçelerde hastalık olmasa dahi yılda bir kez teknik talimatına uygun koruyucu bordo bulamacı uygulanmalıdır.

Bordo bulamacı uygulamasında ağacın tüm yüzeyinin kaplanmasına dikkat edilmelidir. Budama işlemi yapılmışsa ilaçlama budama sonrası yapılarak oluşan kesiklerden mantar bulaşımı önlenmelidir.

Bordo bulamacının hazırlanışı aşağıdadır:

Bordo bulamacını hazırlamak için biri 50 litrelik ve diğeri 100 litrelik olmak üzere iki ağaç fıçı veya beton havuza ihtiyaç vardır.

Çeşitli dozlarda 100 litre bordo bulamacı için kullanılacak Göztaşı ve kireç miktarları aşağıda gösterilmiştir.

  1. % 0,5 lik bordo bulamacı için 0,5kg. Göztaşı 0,250kg. Sönmemiş kireç.
  2. % 1 lik bordo bulamacı için 1kg. Göztaşı 0,500kg. Sönmemiş kireç.
  3. %1,5 luk bordo bulamacı için 1,5kg. Göztaşı 0,750kg. Sönmemiş kireç.
  4. %2 lik bordo bulamacı için 2kg. Göztaşı 1kg. Sönmemiş kireç.
  5. %3 lük bordo bulamacı için 3kg. Göztaşı 1,5. Sönmemiş kireç.

(Sönmemiş kireç yerine yukarıda verilen miktarların iki misli sönmüş kireç de kullanılabilir.)

  • Sönmemiş kireç önce bir kap içinde az su ile söndürülür.  Sönmüş kireç, 100 litrelik kaba süzülerek akıtılır ve su 50 litreye tamamlanır.
  • Diğer kaba 50 litre su konur. Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir.
  • Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.

Hazırlanan bordo bulamacı fazla bekletilmeden kullanılmalıdır. Uzun süre bekletilirse bozulur.

Zirai Mücadele Konularında Daha Fazla Bilgi İçin İl ve İlçe Müdürlüğüne Başvurunuz.

ÜRÜNÜNÜZ BOL VE KAZANCINIZ BEREKETLİ OLSUN.