T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Pamukta Makinalı Hasat Şenliği

Yayın Tarihi : 28.09.2017

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz Bünyesinde Osmaniye İlimiz de 26 Eylül 2017 tarihinde "Pamukta Makinalı Hasat Şenliği" ile ilk hasat gerçekleştirildi. Osmaniye'de uzun yıllardır ekimi yapılmayan pamuğun tekrar ekiminin sağlanması ve münavebeye kazandırılması adına yapılan çalışmalar sonucu ilk ürün pamuğun hasadı yapıldı.

Hasat Şenliğine il Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin KESKİNER, Ticaret Borsası Başkanı Sait ÇENET, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet KARINSIZ, Adana Zirai Üretim işletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet içi Eğitim Merkezi Müdürlüğünden Eğitmen Dr. Fatih Barutçu, Dr. Ahmet Uyan ve ekip arkadaşları, teknik personeller ve çiftçiler katılım sağladı. Pamuğun Makinalı Hasadında ürün kayıplarının belirlenmesinde kontrolörlerin uygulayacağı ölçüm yöntemi, TAYEM Müdürlüğünden gelen teknik personel ile m2 yöntemi kullanılarak yapılan hesaplamalarla gösterilerek anlatıldı. 2017 yılı itibarıyla pamuk ekimini yaygınlaştırma adına çalışmalara başladıklarını dile getiren Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM "En basiti, dane mısırın topraktan alması gereken azot miktarı 23-24 kilogram iken pamukta bu 14-15 kilograma düşüyor. Fosfat gereksiniminde ise dane mısırda 9 kilogram iken pamukta bu oran 4 kilograma kadar düşebiliyor. Türkiye su fakiri bir ülke. Dane mısır 6 kez sulanmak isterken pamukta sulamanın 3'e düştüğünü belirtti. Havza Bazlı üretim modelinde bizim amacımız üreticiyi en fazla kar edeceği ürüne yönlendirmek bu nedenle pamuğun yaygınlaşmasını istiyoruz." diye belirtirken, her yıl aynı ürünün aynı tarlaya ekilmesi, o tarlanın verimini düşürüyor dedi. Bizim hem üreticiyi en çok getirisi olan ürüne yönlendirmemiz lazım hem de sürdürülebilir bir tarım politikası izlememiz lazım diyen İbrahim SAĞLAM bu kapsamda üreticiyi pamuğa yönlendirme adına eğitim çalışmalarına başladık. Şu an Osmaniye il genelinde 3 bin 300 dekar alana ekim yapıldı. Bunu 100 bin dekara çıkarmamız gerekiyor. Özellikle il genelindeki 713 bin dekar sulanabilir araziye pamuğu mutlaka sokmamız gerek." Dedi.

Havza kapsamında pamuğa sağlanan mazot-gübre desteği dekara 40 TL'ye yükseltilmiştir. Ayrıca üretilen pamuğun her kilogramına 80 kuruş prim desteği verilmektedir. Ortalama 500 kg pamuk alan bir çiftçi 400 TL prim alabilecektir.