T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Büyükbaş Şap Aşılamaları Başladı.

Yayın Tarihi : 15.09.2017
  İlimiz genelinde Sığırların Şap Hastalığına karşı aşılama çalışmalarına başlanmıştır. Sığırların Şap Hastalığı viral bir hastalık olup, hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalıktır. Hastalığa bütün çift tırnaklı hayvanlar duyarlı olup çok bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. Hastalık zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Hasta hayvanların sağlamlara teması, idrar, gübre, süt, sperma ile bulaşma olur.
  Ayrıca hastalık etkeninin bulaşmış olduğu deri, yem, yataklık, ot, su, bakıcı, nakil vasıtaları, hastalıklı etlerden yapılan salam, sosis, gibi ürünler ile fare, kuş, yılan, kaplumbağa, gibi taşıyıcılarla da bulaşma mümkündür. Şap, sürüler arasında direk temas ve havadaki virüsün teneffüs edilmesiyle de bulaşıyor. Şap virüsü, karada rüzgar yoluyla kilometrelerce uzaklara taşınabiliyor. Suda ise mesafe daha da artıyor. Hasta hayvanların hareket etmesi şapı ayrı sürülere bulaştırabiliyor. Araçlar, aletler, tarım ürünleri ve insanlar da virüsü taşıma görevi görüyor. Virüs uzun süre etlerde, iliklerde, iç organlarda ve pastörize edilmemiş ürünlerde yaşayabiliyor.
  Hasta hayvanların ağızlarından salya akar, 40 - 41 derece ateş olur, ağız şapırdatması ve sütten kesilme, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri (veziküller) görülür. Takip eden günlerde ayak tırnak aralarında, memelerde, boynuz diplerinde, burunda enfekte yaralar oluşur. Kültür ırkı sığırlarda ve körpe buzağılarda hastalık çok çabuk seyreder. Hastalık belirtileri tam olarak meydana çıkmadan solunum güçlüğü ve kalp yetmezliğinden aniden ölebilirler. Hastalık süt ve et verimindeki kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler, tedavi masrafları ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
 Hastalığa karşı İl genelindeki sığırlara aşılama çalışması başlatılmıştır. Hastalıkla mücadelede hayvan hareketlerinin kontrollü olarak yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu konuda hayvan sahiplerinin gereken duyarlılığı göstererek İl ve İlçe Müdürlüğü personellerimiz tarafından yapılan çalışma kapsamında hayvanlarını mutlaka aşılatmaları ve yetiştiricilerimizin hastalığa yakalanan hayvanlarını, hastalığın yayılmasının engellenmesi açısından gereken önlemlerin alınması için ivedilikle bağlı bulunduğu İl ve İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir.
  Bu kapsamda 2016 yılı içerisinde ilkbahar ve sonbahar döneminde olmak üzere 118.683 adet büyükbaş hayvan aşılanarak %100 başarıya ulaşılmıştır.
  Yetiştiricilerimizin bereketli bir yıl geçirmelerini dileriz.