T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı Proje Pazarı Ve Sertifika Töreni Yapıldı

Yayın Tarihi : 11.07.2017
   "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı kapsamında girişimcilik eğitimi alan kadın girişimcilere sertifikaları verildi. Valilik Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonunda düzenlenen sertifika törenine Vali Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Bukan, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri ve kadın girişimciler ile aileleri katıldı.
 
   Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını girişimci kadınlar adına Elif Sönmez yaptı. Eğitime katıldıklarında eşlerinin ve ailelerinin kendilerine çok büyük destek olduğunu ifade eden Sönmez, "Bu eğitimler sayesinde kendimize güvenimiz geldi. Kadınların köylerde de bir şeyler yapabileceğini, üretimin sadece buğday, arpa ve hayvancılıktan ibaret olmadığını, başka illerde insanların neler yaptığını gördük, küçük arazilerden nasıl para kazanılacağını öğrendik, içimizdeki potansiyeli fark ettik" diye konuştu. Kadın çiftçi Elif Sönmez, Osmaniye Valiliği başta olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı'na, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne, KOSGEB ve İŞKUR yetkililerine teşekkür ederek sözlerine son verdi.
 
   "Kadın" konulu kısa film gösteriminin ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz İbrahim Sağlam ise, "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı kapsamında 27 Mart 2017-14 Nisan 2017 tarihleri arasında, 4 grup halinde 5'er gün süre ile düzenlenen kurslara 91 kadın çiftçinin katıldığını kaydetti. 91 kadın girişimci arasında 80 girişimcinin proje hazırladığını da ifade eden Sağlam, ilk üç dereceye giren projenin 16 ilin yarışacağı proje yarışmasında ilimizi temsil edeceğini söyledi. Sözlerinin devamında Bakanlığın "Genç Çiftçi" Projesi hakkında da bilgi veren Sağlam, "Bu eğitimi tamamlayarak 2017 yılı Genç Çiftçi Projesi Hibe başvurusunda bulunan 27 kadın çiftçimizden 25'i projelerine 30.000 TL hibe almaya hak kazanmıştır. Bu noktada girişimcilik eğitimi sayesinde aldıkları puanın büyük etkisi olmuştur. Bu kadın çiftçilerimize uygulayacakları projelerde toplamda 750.000 TL hibe verilecektir" dedi. İl Müdürümüz İbrahim Sağlam'ın konuşmasının ardından "girişimcilik eğitimleri" konulu kısa film gösterimi yapıldı.
 
   Törenin devamında konuşan Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ise, projenin hayata geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür ederek, "Kadınlarımızın elinin değdiği her yerde bereket vardır, başarı vardır. Bizleri bugünlere getiren sizlersiniz. Bu nedenle kadınlarımızın başımızın üzerinde yeri vardır. Sizler her türlü ödüle layıksınız" dedi. Ülkenin zor bir dönemden geçtiğini ve her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunun altını çizen Durmuşoğlu, "15 Temmuz gecesi vatandaşlarımız tarih yazdı. Başta siz bacılarımız, bayraklarınızı alarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın işaretiyle, sokaklara çıktınız demokrasiye, devletimize, bayrağımıza, milletimize, ezanımıza, vatanımıza sahip çıktınız" dedi. Milletvekili Durmuşoğlu, sözlerinin sonunda kurslara katılan tüm girişimci kadınları kutlayarak, başarılarının devamını diledi. Konuşmanın ardından "Bizi Fark Edin" adlı kısa film gösterildi.
 
   Son olarak konuşan Vali Ömer Faruk Coşkun ise toprağın ana, yar ve bereket olduğunu ifade ederek, "Nimetlerin çıktığı, rahmetin indiği, hilkatimizin hamuru, mayasıdır toprak. Toprak vatandır. Uğruna nice gövdelerin siper edildiği, canların verildiği, Malazgirt'tir, Çanakkale'dir, Sarıkamış'tır. Bir yıl önce 15 Temmuz'da yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle 249 vatan evladının uğruna şehadet şerbeti içtiği vatandır" diye konuştu.
Vali Coşkun sözlerinin devamında kadın girişimcilere hitaben şöyle konuştu "Geleceğin inşasında hiç şüphesiz sizler önemli bir noktada bulunmaktasınız. Devletimiz ve hükümetimiz bu önemi görerek kadınlarımıza yönelik birçok proje üretmekte ve kadınların ürettiği projeleri de öncelikli olarak desteklemektedir. Bilgi desteğinin yanında proje desteğinin de devreye girmesi kadınlarımızın doğasında bulunan üretkenliğin bir bakıma ödüllendirilmesi adına atılmış güçlü bir adımdır. Bu minvalde, devletimiz ve hükümetimizin hayata geçirdiği yatırım, uyguladığı teşvik ve verdiği destekler ile çiftçilerimizin, üreticimizin, özellikle üreten kadınlarımızın her zaman yanında olmaya devam ederek, ilimizin tarım alanındaki potansiyelinin daha da güçlenmesini sağlamak amacımız olacaktır." Sözlerinin sonunda kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasını sağlayacak her türlü girişimin her zaman destekleneceğini de vurgulayan Vali Coşkun, "Girişimci ruhlarını ortaya koyan tüm kadınları bir kez daha kutluyor, ilimizi ülke genelinde temsil edecek kadın girişimcilere başarılar diliyorum" dedi.
 
   Açılış konuşmalarının ardından "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı kapsamında projeleri değerlendirilen ve ödül almaya hak kazanan kadın çiftçilere sertifika ve ödülleri Vali Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan ve Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Bukan tarafından verildi.
 
   Projeler arasında Elif SÖNMEZ'in hazırladığı "Osmanlı Güzeli (Safran Yetiştiriciliği)" projesi 1.olarak 3000 TL, Nihal TÜRKMENOĞLU  "Gözümün Nuru El Sanatları Elimin Emeği Köy Kahvaltısı, El Sanatına İmzamızı, Kahvaltıya Tadımızı Katıyoruz" ile 2. olarak 2000 TL, Gülizar GÖZÜSARI "Lalelerin Renk Cümbüşü" konulu projesiyle 3.olarak 1000 TL ödül aldı.
Sertifika Töreni günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafı ile son buldu. Tören sonrasında Vali Coşkun, kadın girişimcilerin fotoğraf ve proje bilgilerinin yer aldığı sergiyi gezerek projeler hakkında girişimci hanımlardan bilgi aldı.