T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Lider Çocuk Tarım Kampı Belge Töreni İle Sona Erdi

Yayın Tarihi : 22.05.2017
        Bakanlığımızca doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla ilköğretim 4. Sınıf öğrencilerine yönelik "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında bir etkinlik gerçekleştirilmesi planlanmış olup ilimiz şartları ölçüsünde Müdürlüğümüzce bir program yapılmıştır.
          Program 16-17-18 Mayıs 2017 tarihlerinde, Osmaniye Merkez Mehmet Akif İlkokulu 4.sınıflarından 20 öğrenci ve bir öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
           2017 yılının "Kalkınma İçin Sürdürülebilir Turizm Uluslararası Yılı" olması sebebiyle bu yıl kampa katılan öğrencilerimiz "Ülkemizde Kırsal Turizm " temalı bir program çerçevesinde etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
          Kampın birinci gününde öğrencilerimiz; ilimizin tanıtımında büyük rol oynayan ve ilimizle özdeşleşen yerfıstığının üretim ve işlenme aşamalarını Yılmazer Fıstıkçılık tesislerinde gözlemlediler. Tesis sorumlusu Emre YILMAZER tarafından yerfıstığının tarladan alındıktan sonra geçirdiği kırma, eleme, ayıklama, boyutlandırma gibi aşamaları tesis içindeki bölümlerde anlatıldı. Öğrenciler burada yerfıstığının ilimiz için ve insan beslenmesi için önemini de öğrendiler.
          Ardından Taşkıran Tarım işletmesinde meyve ve süs bitkisi üretim aşamaları hakkında işletme sahibi Ziraat Mühendisi Osman TAŞKIRAN tarafından bilgi aldılar. Burada aşılama, çelikleme, tohumla üretme, çeşitler gibi konularda bilgi alan öğrencilerimize işletme sahibi birer saksı çiçek hediye etti.
          Öğrencilerimiz ilimizde kırsal alanda insanlarımızın en önemli geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık konusunda bilgi almak ve çiftlik yaşamını gözlemlemek üzere Veteriner Hekim Murat KEÇECİ'ye ait çiftlikte renkli anlar yaşadılar. Burada büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesi, yemler, süt sağımı, yavruların bakımı gibi konularda bilgi alan öğrenciler çiftlikte yaşayan aileyi de ziyaret ettiler. Burada kuzularla oynayan öğrenciler bir süre çiftliğin atını da severek çiftlik hayatını gözlemlediler.
          Öğle yemeğinin ardından Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde görevli Abdullah TARHAN tarafından Kırsal Turizm ve İlimizdeki Potansiyel hakkında Anadolu Toplantı Salonunda bir sunum yapıldı.
          İkinci gün gezisi ilimizin en önemli turizm mekânlarından olan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi ziyareti ile başladı. Burada yine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde görevli Abdullah TARHAN tarafından müzenin önemi, eserler ve yöre hakkında bilgi verildi.
          Müze çıkışında öğrencilerimiz ilimizin yöresel el sanatlarından olan ahşap oymacılığı hakkında Erhan TÜRKMENOĞLU'dan bilgi aldılar. Ahşap oyma ustası Erhan Bey tarafından oymacılıkta kullanılan aletler, hartlap(sandal) ağacı ve yapılan işlerin turizm değeri hakkında bilgi alan öğrenciler bir süre yapılan işi izleyerek kendileri de deneme fırsatı buldular.
          Daha sonra İlimizin en öne çıkan turizm değerlerinden Karatepe Kilimlerini görmek üzere 1973 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Karatepe Köyü Kilim Kooperatifi işletmesine gidildi. Burada kadınlara yönelik açılan kilim dokuma kursu atölyesinde bir kilimin nasıl dokunduğunu uygulamalı olarak gören öğrenciler kurs öğreticisi Ayşe Hanım'dan kilimin üzerine işlenen nakışların anlamlarını, kökboyaların nelerden yapıldığını, yün iplerin nasıl eğirildiğini, kilimin ilimiz için değerini öğrendiler.
          Kuş cennetinde yenen öğle yemeğinin ardından ilimiz için turizm değeri potansiyeli yüksek olan ve yıl boyunca 250 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Kırmıtlı Kuş Cennetinde inceleme yapıldı. Müdürlüğümüzde görevli Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Tekniker Özgür KALAY tarafından İnsanların çevreye ve yaban hayatına etkileri, kuşların tarım ve insan için önemi, ilimizdeki kuş çeşitliliği, koruma alanlarının önemi, sulak alanların ilimiz turizmine katkısı hakkında Anadolu Toplantı Salonunda bir sunum yapıldı. Sunumda ayrıca bir yaban hayatı fotoğrafçısının kullandığı ekipmanlar hakkında da bilgi verilerek ilimizde çekilen çeşitli kuşların fotoğraflarından oluşan slayt gösterisi yapıldı.
          Kampın üçüncü ve son gününde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi bünyesinde açılan Celil ATASEVER Oyuncak Müzesi ve Planetaryumu gezen öğrenciler yine üniversite bünyesinde bulunan çilek serasını da ziyaret ettiler.
          Kampın son ziyaret noktası olan Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi'nde öğrencilere müze rehberi Kağan Bahadır HURMA tarafından müzede bulunan bölümler hakkında bilgi verildi. Osmaniye'nin tarihi, kırsal yaşamı, kurtuluş öyküsü, folklorik değerleri gibi konuların betimlendiği müzede öğrenciler dönemsel eşyalar, giysiler, çarşılar, meslekler, önemli şahsiyetler ve mekânları tanımış oldular.
          Ziyaretlerin bitiminde düzenlenen kapanış etkinliğine İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, İl Milli Eğitim Müdürü Ramazan ÇELİK, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Burhan TORUN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Hayri UYDURAN, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde görevli Abdullah TARHAN, Mehmet Akif İlkokulu 4.Sınıf Öğretmeni Ferhat ESER ve 20 Öğrenci katıldı. Burada katılımcılara kamp süresince yapılan etkinlikler hakkında bilgi verildi.
          Öğrencilere üç gün boyunca kampta yaşadıkları tecrübelerle ilgili sorular soran Müdürlerimiz daha sonra katılım belgelerini vererek başarılar dilediler. Faaliyetlerde yer alan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlisi Abdullah TARHAN ve Mehmet Akif İlkokulu 4.Sınıf Öğretmeni Ferhat ESER'e de katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.
          Öğrencilerimiz kamp süresince öğrendiklerinden yola çıkarak "Ülkemizde Kırsal Turizm" konulu birer kompozisyon yazmış olup seçilecek olan birinci kompozisyon 81 ilin birincilerinin katılacağı bir yarışmaya gönderilecektir. Kampa katılan tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.