T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ekmek Üreticilerine Hijyen Eğitimi Verilecektir

Yayın Tarihi : 24.04.2017
  İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ekmek üretim, dağıtım ve satış işlerinde çalışan ve bugüne kadar eğitim almamış veya eğitimin geçerliliği sona ermiş personel için hijyen eğitimi düzenlenecektir. Eğitime ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında görev alan tüm personelin katılması gerekmekte olup sadece somun üretenler değil pide ekmek üreten işletmelerin de bu eğitime katılmaları zorunludur.
  Bilindiği üzere ekmek, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, taşınması, pazarlanması ile ilgili kurallar ve bu ürünlerin özellikleri 01.04.2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren TGK- Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No.2012/2) kapsamında belirlenmiştir. Bu tebliğin 2 numaralı ekinin 10 uncu maddesinde yer alan "Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlarlar."  hükmüne istinaden; Bakanlığımız ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında 25.01.2012 tarihinde yapılan protokol, 18.01.2017 tarihinde yenilenmiştir. Bu protokole binaen verilecek eğitimler Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu işbirliğinde düzenlenecektir. Eğitimler Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda 02/05/2017 tarihinde gerçekleştirilecektir.
    Daha önce Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen gıda hijyeni eğitimlerinin bu eğitimlerin yerine geçemeyeceği, bu eğitimin ekmek üretimi ve dağıtımında çalışan personellere yönelik mevzuat gereği zorunlu özel bir eğitimdir. Üreticilerimizin bu eğitime katılabilmeleri için Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne başvuru yapması gerekmektedir.
    Gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması açısından büyük önem taşıyan bu eğitimler sonunda katılımcılara verilecek olan sertifikaların gıda kontrol görevlileri tarafından yapılan kontrollerde mevzuat gereği tüm personelden isteneceği ve sorulduğu zaman ibraz edilmesi gerekmektedir.