T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ceviz Fidanı Dağıtımı

Yayın Tarihi : 10.02.2017

Ceviz bitkisi, ilimizin coğrafi yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle stratejik tarımsal ürünlerden birisidir. Ceviz, kuruyemiş sektöründe ve birçok işlenmiş üründe kullanılması açısından ekonomik değeri son derece yüksek bir meyvedir.

Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planında yer alan Hedef:07 "Ceviz yetiştirilen alanları 3.000 dekara çıkarmak" hedefi konusunda İlimiz Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli ve Sumbas ilçelerinde uygulanmak üzere %50 hibeli Osmaniye İl Özel İdaresi destekli "Osmaniye İlinde Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" hazırlanmıştır.

Projenin toplam maliyeti 300.096,00 TL'dir. Proje toplam tutarının %50'si olan 150.048,00 TL maddi destek Osmaniye İl Özel İdaresi kaynağından %50'si olan 150.048,00 TL'de çiftçilerimiz tarafından karşılanmıştır.

Proje kapsamında çiftçilerimize ana çeşit olarak 15.838 adet "Chandler Çeşidi" ceviz fidanı ve tozlayıcı olarak da 834 adet de "Franquette Çeşidi" ceviz fidanı olmak üzere toplam 16.672 adet sertifikalı ceviz fidanı dağıtılmıştır.

Chandler Ceviz Çeşidi: İnce kabuklu, az pürüzlü ve oval şekillidir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Geç çiçek açtığı için ilkbahar donlarından etkilenmeyen bir çeşittir. Tomurcuklardaki verim %85-90 olup çok verimli bir çeşittir.  İç beyazlık oranı %90-100'dür. Uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir. Meyveleri 9-13 gr, meyve içi 6,5 gr, iç oranı %52-55'dir. Soğuklanma ihtiyacı 700 saattir. 1.000 metre rakımlı bölgelere kadar dikimi yapılabilmektedir.  Ağaçlar orta kuvvette büyür. Yarı dik gelişir. Hastalıklara dayanıklı bir çeşittir. Tozlayıcı ile birlikte dikilmelidir. Doğru tozlayıcısı Franguette'dir. Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir. Salkımda meyveler 1-4'lüdür. Yan dalların meyve verme oranı çok yüksektir. Bu oran %80-90'dır. Chandler ceviz fidanı, geç yapraklandığı için meyveleri bakteriyel yanıklardan etkilenmez. 34-36 mm kalibrede meyvelere sahiptir. Chandler çeşidi, ceviz yetiştiriciliği için verimi ve kalitesi açısından verimi en yüksek olan aşılı ceviz fidanı çeşididir.

Franquette Ceviz Çeşidi: Eski bir Fransız çeşidi olup yan dallardaki meyve oranı düşüktür. İlkbahar geç donlarının sık sık görüldüğü, yağmurlu bölgeler için tavsiye edilir. Chandler ve Hartley için tozlayıcı olarak tavsiye edilir. Meyveleri küçük olup 5,3 gr'dır. İç oranı %46-47 arasında olup iç rengi iyidir.