T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Osmaniye Gıda Denetiminde İlk Sıralarda

Yayın Tarihi : 26.01.2017
    Gıda insan hayatı için her dönemde vazgeçilmez bir ihtiyaç, gıda güvenliği ise tüketiciler nezdinde önemi giderek artan bir konu olmuştur. Sultan 2. Beyazid tarafından 1502 yılında yürürlüğe konulan KANUNNAME-İ İHTİSABI BURSA'dan, 13.6.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5996 Sayılı "VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU"a kadar bütün düzenlemelerde gıda işletmelerinin denetimi, kontrolü ve kayıt altına alınması şeklinde özetlenebilecek olan halka güvenli gıda arzının sağlanması Devletlerin asli görevleri arasında yer almıştır.
          Bugün gelinen noktada gıda güvenliği dünya üzerinde üretimi yapılan tüm tarımsal ürünlerde üretim, paketleme ve pazarlama aşamalarında uygulanması tartışma götürmez bir kavram niteliğindedir. Bunun yanında artan nüfus ile gıda ürünlerine olan talepler de artış göstermiş ve gıdaların toplu olarak tüketildiği, satıldığı veya üretildiği işletmelerde artış göstermiştir. Bakanlığımız bu gelişmelere bağlı olarak tarladan çatala gıda güvenliği ilkesini sağlamak amacı ile yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir.
          İl Müdürlüğü olarak bu kapsamda 2016 yılında yürüttüğümüz denetim ve kontrol faaliyetlerini tamamlamış bulunmaktayız. Bu hususta gıda denetçisi arkadaşlarımızın gerekli hassasiyetleri gösterdiklerini memnuniyetle görüyoruz. Fakat gıda güvenliği hususunda sadece bizlerin hassasiyet göstermesi yeterli olmayacaktır. Bizlerin yanında tüketicilerin gördükleri aksaklıkları bizlere ulaştırarak yardımcı olmaları gerekmektedir. Bununla ilgili Bakanlığımız tarafından ALO GIDA 174 hattı tesis edilerek etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca Gıda üreticilerine de Milletimize güvenli gıda arzını sağlamada büyük ve önemli görevler düşmektedir.
            Ülkeler gıda güvencelerini sağlamak için üretmek zorundadır. Tarım politikalarının temel hedefi, ülke nüfusunu nitelik ve nicelik olarak besleyebilecek bir tarımsal üretim düzeyinin sağlanması olmalıdır. Bu hedef üretim artışının, nüfus artış hızına eşit ya da ondan daha yüksek olmasıyla sağlanabilir. Bunun gerçekleşmesi de hepimizin bildiği gibi verimliğimizi artırmaktan geçer. Verimliliği ve çeşitliliği arttırırken gıda güvenliğinden asla ödün vermemeliyiz.
            Bu amaçla Müdürlüğümüz denetim, kayıt ve onay işlemlerini 48 adet resmi kontrol görevlisi ve 3 adet Gıda Kontrol ve Numune Taşıma aracı ile sürdürmektedir. 2016 yılında 4672 gıda işletmesine toplamda 7291 adet resmi kontrol gerçekleştirilmiştir. Bu kontroller sonucunda %156 denetim oranı ile Türkiye'de ilk sıralarda yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
İlimizde bulunan gıda ve yem işletmelerinden 2016 yılında toplam 95 adet numune alınmış olup bu numuneler süt ve süt ürünleri, taze meyve/sebze, et ve et ürünleri, pastacılık ürünleri, yem, hazır yemek, yerfıstığı, dondurma gibi ürünleri kapsamaktadır.
Bu kontrol ve analizler sonucunda 22 gıda işletmesine toplam 144.000 TL. idari para cezası tanzim edilmiştir. Bu kabahatler kayıtsız işyeri faaliyeti, hijyen kriterlerindeki eksiklikler, hijyen eğitimi olmadan personel çalıştırma, yerfıstığında aflatoksin, mikrobiyolojik uygunsuzluklar, taklit ve tağşiş, kalıntı limitlerinin aşılması, etiket bilgilerinin uygunsuzluğu, izlenebilirlik gibi hususları kapsamaktadır.
Ayrıca 2016 yılında 3 farklı ülkeye 29 parti toplam 715.078 kg. gıda ürünü ihracatı için sağlık sertifikası tanzim edilmiştir.
Gıda ve yem kontrol faaliyetlerimiz 2017 yılında da titizlikle yürütülecek olup, tüketicilerimizin ve üreticilerimizin de bu görevin bir parçası olduğunu unutmamasını ve çalışmalarımızda destek olmalarını diliyoruz.