T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Yerfıstığı ve Zeytinde Lisanslı Depoculuk Sistemi” Projesi Tamamlandı

Yayın Tarihi : 30.12.2016
2016 Yılı Teknik Destek Programı Eylül-Ekim Başvuru Döneminde Kurumumuzun TR63/16/TD/0013 referans numaralı, "Yerfıstığı ve Zeytinde Lisanslı Depoculuk Sistemi" isimli projesi Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından desteklenmiştir.
Proje, 26-28 Aralık 2016 tarihleri arasında İl Müdürlüğümüzde gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz bünyesinde çalışan 25 personele, toplam 18 saatlik (3 iş günü) eğitim verilmiştir. Projede eğitim uzmanı olarak Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Doç. Dr. Sertaç DOKUZLU görev almıştır.
Proje kapsamında katılımcılara "Lisanslı Depoculukla İlgili Tanımlar, Lisanslı Depoların Kurulusu, Lisanslı Depoların Çalışma Prensipleri, Lisanslı Depoculuk Mevzuatı ve Teşvikler, Lisanslı Depoculuğun İlgili Kesimlere Faydaları, Dünya'da ve Türkiye'de Lisanslı Depoculuk, Osmaniye İlinde Lisanslı Depoculuğa Uygun Ürün-Kapasite ve Kuruluş Yeri Seçimi, Yerfıstığı Lisanslı Deposu, Sofralık Zeytin Lisanslı Deposu, Zeytinyağı Lisanslı Deposu, Hububat Lisanslı Deposu ve Lisanslı Depo Fizibiliteleri" gibi konular detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Proje ile eğitim alan teknik personellerimiz lisanslı depoculuk sistemi konusunda uzman olma yönünde bir adım atacaktır. Eğitim alan teknik personellerimiz ilimizde lisanslı depoculuk konusuna ilgi duyan ve bu sahaya yatırım yapmak isteyen müteşebbisleri, yatırımcıları yönlendirmede ve onları teşvik etmede etkin rol alacaklardır. Proje ile ilimizde lisanslı depoculuk konusunda bir farkındalık oluşacaktır.
Proje, 2014-2018 Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planında konusu itibari ile yer alan 3. Amaç 51. Hedef olan "Zeytinyağı ve yerfıstığında lisanslı depoculuk sistemine geçmek üzere çalışmaların başlatılmasını sağlamak" hedefinin gerçekleştirilmesine katkı sunacaktır. Proje, TR63 Bölgesinin rekabetçilik düzeyini artıracaktır. Proje, bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracaktır. Proje, sürdürülebilir çevre ve altyapının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Proje eğitiminin son gününde katılımcılar Osmaniye Ticaret Borsasını ziyaret ederek Başkan Sait ÇENET'ten borsa faaliyetleri, borsa laboratuvarı ve ilimizde depoların durumu hakkında bilgi aldılar.
Eğitimin bitiminde İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, İl Müdür Yardımcımız Mustafa ÖREL ve Şube Müdürlerimizin de katıldığı törenle katılımcılara belgeleri verildi. İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM tarafından projede eğitim uzmanı olarak görev alan Doç. Dr. Sertaç DOKUZLU' ya teşekkür belgesi verildi.